Bookmark and Share
 
   
 

Kuusamon lintumaraton 2007


Kuusamon lintumaraton 2007
Koska Kuusamon keskustan ympäristön lintuvedet puluineen olivat edellisenä vuonna jääneet väliin, valikoitui lähtöpaikka tällä kertaa keskustaan ja siitä oli tarkoitus jatkaa etelään päin kaatopaikan kautta kohti Penttilänvaaraa.
Aloituspaikaksi tuli lopulta Kuusamon lentokentän reunamat ja siellä sorakuopan töyräällä istuskellut kivitasku - laji, joka edellisenä vuonna jäi kokonaan puuttumaan. Haviteltuja tyllejä ei sen sijaan löytynyt, onneksi kapustarinta ja kiuru kuitenkin näyttäytyivät. Matkaa jatkettiin kiertämällä Kolvanki-järven etelärantaa kohti keskustaa.
Keskustaan päästyä hahmottuivat vähitellen listalle mm. härkälintu, pikkutylli ja pulu. Valuttiin sitten kohti Tolpanniemeä, Torankijärven puolelta löytyi mustalintu, Noitiniemen tornista ei juuri mitään uutta. Pinnojen tuskaisen hidasta kertymistä seuraten ja lehtokurpan herjoja kuunnellen päästiin puoliltaöin Ouluntien varteen ja alkoi matka rekkoja väistellen etelää kohti.
Ouluntien varsi ei tosiaan ollut mikään miellyttävin reitti kävelijälle, mutta siirtymätaipaleena ajoittui kohtalaisen hyvin yön vähälintuisimpaan aikaan. Lentokenttien, sorakuoppien ja uimarantojen jälkeen sinänsä sarjaan sopivalta kaatopaikalta ei yöaikaan tullut pinnan pinnaa, mutta lähempänä Tavelaa alkoi tienvarsikuusikosta kuului vaisua, haikeaa lavertelua jota pähkäiltiin hetki jos toinenkin. Lopulta (onneksi) hahmotettiin että taviokuurnahan se siellä mekkaloi ! Piakkoin päästiin lähemmäksi Oijusluomaa pois pikitieltä, ja palkinto paarustamisesta tuli myös heti, kun aivan tien varren rinnekuusikossa lauloi sinipyrstö.
Loppurallin ohjelmassa oli samoilu Oijusluomasta kohti Penttilänvaaraa metsien halki ensin metsäteitä ja sitten polkuja pitkin. Väsymys alkoi jo painaa käpälää, mutta silti Losovaaran metsistä löytyi mm. kaksi sinipyrstöä ja taviokuurnaa lisää, tiltaltti ja pohjansirkku sekä purussa ässäksi paljastunut sinisuohaukkakoiras. Loppumetreillä ilmeni että aivan Penttilänvaaraan ei ehditä, ja lopun reipas sadekuuro sinetöi asian. Viimeiseksi pinnaksi jäi metsätien varren hakkuuaukolla patsastellut isolepinkäisnuorukainen.
Aivan maaliin ei siis ehditty, koska kilometrejä ahnehdittiin hieman liikaa: niitä tuli yhteensä 54 ja lajimääräksi jäi 83.
 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal