Bookmark and Share
 
   
 

9.4.2015: Uskoa tulevaisuuteen

Uskoa tulevaisuuteen?


Mikä ammatti kannattaisi valita, että tulevaisuudessa riittäisi työtä? Onko työpaikalle tulossa uudet yt-neuvottelut? Miten eläke riittää elämiseen?


Nämä valitettavan yleiset huolet nousivat esille maaliskuussa, kun Vihreiden vaalibussi kierteli Itä-Suomessa. Samoin tuli esille käsitys, jonka mukaan Vihreät haluaisivat nostaa veroja. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: itse asiassa Vihreät on tällä hetkellä yksi niistä neljästä puolueesta, jotka nimenomaan eivät halua nostaa kokonaisveroastetta.


Saako maksamilleen veroille sitten vastinetta? Esimerkiksi alle kolmivuotiaan päivähoidon kustannusten on arvioitu olevan noin 15 000 euroa ja vanhuksen kotihoidon vähintään 24 000 euroa vuodessa, jos ne joutuisi maksamaan kokonaan itse.


Riippumatta siitä, ketä seuraavassa hallituksessa on, sen tärkeimpiä tehtäviä on luottamuksen luominen Suomen ja suomalaisten tulevaisuuteen. Luvassa on myös ikäviä päätöksiä. Vastuuta on kannettava niin, että vääriksi osoittautuvat ratkaisut rohjetaan myöntää vääriksi, eikä yritetä selitellä mustaa valkoiseksi.


Talouspoliittinen keskustelu vallitsee tällä hetkellä kaikkea poliittista keskustelua. Pelkkien leikkauslistojen sijasta asiaan kaivattaisiin kuitenkin monipuolisempaa otetta. Käytännössä tarvitsemme leikkausten, rakenneuudistusten ja elvyttämistoimien yhdistelmän. Vaikeuskerrointa kasvattaa entisestään se, että taloutemme tulisi sopeuttaa luonnonvarojen riittävyyteen.


Vähätuloisimpien palveluita ja etuuksia ei tässäkään tapauksessa saa leikata. Meillä on jo esimerkiksi Pohjoismaiden pienin opintotuki ja sosiaaliturvan minimitaso on kokonaisuutena arvioitu riittämättömäksi Euroopan neuvoston hiljattaisessa kannanotossa.


Harri Hölttä
Kansanedustajaehdokas (Vihr.)
Joensuu 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal