Bookmark and Share
 
   
 

Pihalinnut 2013 / Touko-elokuu

No niin...huhtikuu vaihtui toukokuuksi ja 32 lajia oli kuunvaihteessa pihalta havaittu. Summaa voi verrata viime vuoteen, jolloin lajeja oli vappuun mennessä nähty 35. Erot eivät ole isoja. Pihan linnunpönttöjen asukkaista mainittakoon pikkuvarpusen hautovan omassa kotipöntössään.


5.5.2013 (33/70)


Paluu kotiin vappureissulta. Kirjosieppo oli sillä aikaa saapunut laulamaan yhdelle pihapiirin neljästä linnunpöntöstä. Siten siitä tuli tämän vuoden laji nro 33.


Saas muuten nähdä miten kauan tässä tarvitsee odottaa sitä 71. lajia, eli pihalle kokonaan uutta lajia?


8.5.2013 (37/70)


Päivän mittaan kertyi neljä uutta lajia. Kaksi niistä oli tuoreempia saapujia, sillä aamulla pihalle kuului sekä pajulinnun että hernekertun laulua. Toiset kaksi ovat kyllä saapuneet jo jonkin aikaa sitten: neljän sinisorsan parvi sekä isokuovi tekivät ylilennon.


Kesäinen päivä, tiedä vaikka vielä pääskyjä näkisi...


12.5.2013 (41/72)


Tänään tuli sitten kaksikin kokonaan uutta pihapinnaa. Puutarhahommissa huomasin ensin äänen perusteella kaksi taivaalla hyönteisiä pyydystellyttä pikkulokkia. Ja myöhemmin iltapäivällä taivaalta kuului pikkukuovin ääntä, lintu oli matkalla pohjoiseen.


Näiden lisäksi näin vielä kaksi muuta, vuodelle uutta lajia: korpin ja tervapääskyn. Päivä oli mukavan aurinkoinen ja lämmin.


13.5.2013 (42/72)


Ja tänään pihaan ilmestyi harmaasieppo. Laji oli ainakin viime vuonna yllättävän harvinainen, vaikka paikan pitäisi olla juuri siepolle sopiva. Lisäksi pihapuskissa pyöri hernekerttu ja pari kirjosieppoa.


18.5.2013 (43/72)


Sepelkyyhky näyttäytyi ensimmäistä kertaa tänä vuonna vasta nyt.


19.5.2013 (45/73)


Kaksi uutta lajia, joista toinen oli tälle pihalle kokonaan uusi: punavarpunen nimittäin kiekaisi pari säettä. Toinen uusi laji oli räystäspääsky.


21.5.2013 (47/73)


Jälleen kaksi uutta lajia, jotka molemmat kovin kotoisia lajeja: haarapääsky ja metsäkirvinen. Mutta maininnan ansaitsee myös töyhtötiainen, joka kävi naapurin pihassa paheksumassa jotain äänekkääseen tapaansa.
Pääskyjä pyörii selvästikin lähistöllä, mutta ihan lähellä ne eivät pesi, pitäisi laittaa jokin pesäntekele tarjolle..


22.5.2013 (47/73)


Taas punavarpunen. Huuteli aamusella lähikoivujen latvoista. Olisiko saapunut juuri muuttomatkalta Aasiasta?


23.5.2013 (49/75)


Pistäydyin ulkona yöllä puolenyön jälkeen. Äänessä olivat leppälintu ja punarinta, mutta sen lisäksi kaksi muutakin lajia: jostain kaukaa idän puolelta kaikui satakielen laulua. Lintu oli kaukana, ehkä Pilkossa Kuopioon vievän moottoritien takana, mutta satakielen lauluhan on kovaäänistä ja kantaa kauas. Toinen uusi laji oli käki, joka kukahti pariin otteeseen samasta suunnasta. Kumpaakaan näistä en ole aiemmin pihalta kuullut.


27.5.2013 (50/75)


Pihatöissä illalla pääsi noin 400 valkoposkihanhen parvi melkein livahtamaan ohi suun. Komea parvi! Tosin niitä oli tänään ollut liikkeellä aika hurjia määriä, tuosta parin kilometrin päästä Aavarannalta oli laskettu 87 000 hanhea! Että hyvä että edes tuon yhden parven verran näyttäytyivät tälläkin pihalla..käkikin kukahti.


4.6.2013 (50/75)


Kesähelteet jatkuvat, ainakin vielä tänään. Talitiaisen poikaset piiskuttavat nälkäänsä naapurin piharakennuksen seinällä ja räkättirastaat kantavat matoja omille poikasilleen. Luulisi näillä säillä pesintöjen onnistuvan!


5.6.2013 (52/75)


Viime vuonna närhet ilmestyivät pihapiiriin vasta elokuussa kirsikoiden kypsyttyä. Nyt ensimmäinen tiedustelija tuli paikalle jo tänään. Kaikki on nyt aikaisessa. Toinen uusi laji tälle vuodelle oli kalalokki.


8.6.2013 (52/75)


Vedin iltapäivällä hyvin maistuneet nokka(varpus)unet, mutta samaan aikaan ikkunan takana pihalla oli ollut huomattavasti dramaattisempia tapahtumia..herättyä olin menossa ulos, kun huomasin kuistin ikkunalaudalla kyhjöttävän räkättirastaan poikasen. Aukaisin oven ja koppasin linnun kiinni, kun ajattelin sen lentäneen ikkunaan. Ja ehkä se olikin, mutta oli nyt jo ihan virkeä eikä meinannut käsissä pysyä.


Noh, räkätinpoika poistui parin mutkan kautta takaisin metsän puolelle. Pian sen jälkeen huomasin kuitenkin vähemmän onnekkaan lajitoverin: pihassamme olevan puupöllin päässä rötkötti puoliksi syöty räkätinraato. Liekö ihan harakoiden tai varisten syömä, kun ei nuo ole koolla pilattuja. Hieman epäilen ettei varpushaukka tms. ihan pihaan tunge ja kissa ei varmaan jättäis raatoa tuollaiseen paikkaan. Ehkä se ikkunalaudalta löytynyt poikanen oli pelastautunut sinne harakan kynsistä? Miten vaan, mutta raakaa peliä oli pihalla pelattu meikäläisen vedellessä hirsiä.


10.6.2013 (52/75)


Illalla kiinnitin huomiota kirsikkapuusta kuuluneeseen sirahteluun. Äänestä tuli mieleen nokkavarpunen, mutta lintu karkasi puusta salakavalasti kun yritin saada sen näkyville..


12.6.2013 (53/76)


Olin aamulla menossa hakemaan lehtiä laatikosta, kun toissapäiväinen sirahtelu alkoi taas ja kaksi nokkavarpusta lensi lajille tyypillisesti nopeasti pihan poikki! Hieno uusi pihapinna! Toissapäiväinenkin lintu oli siten nokkavarpunen, vaikken sitä silloin varmaksi saanutkaan määritettyä.


17.6.2013 (53/76)


Jälleen yksi nokkavarpunen ohilennolla, niitä on tullut nyt ryntäyksenä muuallekin Joensuuhun... pihapiirin pesimälinnuista mainittakoon, että talitiaisten ja pikkuvarpusten isot poikaset ovat jo pitkään olleet liikkeellä pesiensä ulkopuolella, mutta kirjosiepon vekarat viipyvät vielä pöntössään.


30.6.2013 (54/76)

Nytpä kopsahti aika erikoinen uusi pihapinna: puolenyön jälkeen äänessä oli nimittäin ruisrääkkä! Jostain idän puolelta, ja siellähän niitä on Pilkon pelloilla ollutkin äänessä pitkin kesää, mutta en olisi uskonut että linnun ääni kantaa tänne asti. Välissä on kuitenkin mm. Kuopioon vievä moottoritie.


5.7.2013 (55/77)


Pieni jalohaukka, ilmeisesti tuuli- tai nuolihaukka, teki niin nopean viuhahduksen pihan yli että jäi lajilleen määrittämättä.


11.7.2013 (55/77)


Kesä etenee: pihan kirsikkapuuhun ilmestyi närhi. Viime vuonna närhet saapuivat putsaamaan kirsikoita 29.7., joten viimevuotisesta aikataulusta ollaan selvästi edellä.


Pihalla kävi kääntymässä myös keltasirkku, niitä ei juuri kesällä täällä näy.


12.7.2013 (55/77)


Kaksi töyhtötiaista kävi kääntymässä lähikuusten latvoissa.


25.7.2013 (56/77)


Neljän kurjen porukka teki illalla ylilennon, jonnekin Pilkon peltojen suuntaan olivat matkalla.


2.8.2013 (57/77)


Syksyn merkkejä ilmassa: pari keltavästäräkkiä oli matkalla etelämmäksi.
Mutta elokuu kuluikin muilta osin muualla kotona eikä elokuulle enää tullut uusia lajeja, joten elokuun lopussa kokonaissaldo oli 57 lajia. 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal