Bookmark and Share
 
   
 

Pihalinnut 2013 / Tammi-huhtikuu

1.1. (5/70)


Maltillinen aloitus, viisi lajia listalle: sini- ja töyhtötiainen, harakka, pikkuvarpunen ja käpytikka. Töyhtötiainen on liikuskellut lähistöllä koko talven, viime talvenahan sitä ei näkynyt alkuvuodesta ollenkaan. Varpushaukka kyttäsi pikkulintuja parin sadan metrin päässä, muttei näyttäytynyt pihalla.


2.1. (11/70)


Lisää perinteisiä talvilintuja: kesykyyhky, tali- ja kuusitiainen, urpiainen, pikkukäpylintu ja keltasirkku. Urpiaiset laiduntavat lintulaudan juurella.


3.1. (12/70)


Yllätys aamuhämärissä: mustarastasnaaras kaiveli lintulaudalta tippuneita roippeita. Edellisen kerran laji taisi vierailla pihalla marraskuun alussa, mistä lie yht’äkkiä ilmestynyt?


6.1. (13/70)


Variskin suvaitsee näyttäytyä…


7.1. (13/70)


Lintulaudoilla ruokailee yhteensä ainakin 19 pikkuvarpusta, taitaa olla tämän pihan ennätys...tosin enimmäkseen ne piilottelevat naapurin pensasaidassa ja tekevät sieltä yllätyskäyntejä silloin tällöin.


13.1. (14/70)


Neljän tilhen porukka suorittaa ylilennon.


11.2.2013 (14/70)


Niin hiljasta että tekis mieli kiljasta...tutuimmatkin talvilinnut tuntuvat kiertävän pihaa. Lähistöllä asustava tusinan pulun parvi tekee ajoittain ylilennon, samoin kuin ohilentäviä urpiaisia on ollut parhaimmillaan 30 yksilön ja tilhiä 40 yksilön parvi. Mutta pihalle eivät ole jääneet patsastelemaan.


Noljakasta eilen löytynyt siperialainen harvinaisuus, mustakaularastas, asettui noin puolen kilometrin päähän. Se ei kuitenkaan taida tälle pihalle asti harhautua, kun ei ole marjoja tarjolla?


20.2.2013 (16/70)


Jotain vaihtelua: punatulkku käy mekkaloimassa pihassa omaan vaatimattomaan tapaansa hömötiaisen paheksuessa närkästyneesti taustalla.


26.2. 2013 (17/70)


Ilmeisesti koko talven näillä nurkilla pyörinyt varpushaukka osuu silmiin pihan puolelta.


11.3.2013 (18/70)


Rastasvierailu: näin jo kauempaa, että Noljakantien suunnasta pihaa lähestyy rastas ja ehdin jo varovaisesti toivoa mustakaularastaan lähteneen lähiökierrokselle. Lintu tuli aivan ikkunan viereen ruusupuskan latvaan näytille – ja oli helposti määritettävissä räkättirastaaksi. Uusi laji kuitenkin tälle vuodelle.


15.3.2013 (18/70)


Liekö edellä mainitun varpushaukan tekosia vai kenen, mutta pihlajan alta hangelta löytyi tukoittain tiaisen höyheniä. Toivottavasti ei ollut ainakaan se kuusitiainen, joka on parina aamuna viritellyt kevätlaulua naapurikuusikossa. Kevään lähestymistä ei tosin juuri huomaa muusta kuin valon lisääntymisestä ja päivien pitenemisestä, säät ovat sen sijaan edelleen talvisia.


3.4.2013 (20/70)


Kevääseen päin mennään, päivällä on sen verran lämmintä että lumet sulavat pihalta hiljalleen. Sinitiaiset käyvät jo tutkimassa viimevuotista pesimäpönttöä. Vuodelle uudeksi lajiksi tuli aamulla ylilennon suorittanut naakka.


Ja illalla tuli toinenkin vuodelle uusi laji: lähes pimeässä, yhdeksän aikaan, neljän laulujoutsenen parvi suuntasi pihan yli kohti Höytiäisen kanavan suistoa. Linnut näkyivät vain pihan kohdalla hämärässä katuvalojen valaistessa matalalla lentäneitä lintuja ja katosivat pian pimeyteen. Hieno näky!


4.4.2013 (21/70)


Hippiäinen, tuo havumetsiemme suurisilmäinen peto, on saapunut sirisemään kodin lähikuusikkoon. Tervetuloa!


5.4.2013 (22/70)


Ja lintujen tuloa ei voi estää: tänään yksinäinen harmaalokki matkasi pihan yli Höytiäisen kanavan suuntaan.


21.4.2013 (30/70)


Olin reissussa puolitoista viikkoa ja sillä aikaa joku oli sulattanut lumet ja kevät oli tullut, hienoa!


Päivän mittaan lajilistalle tuli monta ajankohdalle sopivaa uutta lajia: naurulokki, punakylkirastas, laulurastas, peippo, järripeippo, vihervarpunen, västäräkki ja punarinta.


Harmittamaan jäi epävarmaksi jäänyt käenpiika: kuulin kerran vaimean äänisarjan, juuri sellaisen joita laji näin varhaiskeväällä saavuttuaan pitää. Jospa tuo olisi jäänyt pyörimään naapurustoon?


24.4.2013 (31/70)


Sateinen ja utuinen päivä. Rautiainen lauleskeli omia hiljaisia juttujaan. Laji saapui muuten viime vuonna tasan samana päivänä.


26.4.2013 (32/70)


Korea leppälintukoiras lehahti pihan ruusupuskaan! Ilmeisesti Pohjois-Karjalan aikaisin tälle keväälle. Hieno näky! 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal