Bookmark and Share
 
   
 

Pihalinnut 2012 / touko-elokuu

Huhtikuun vaihtuessa toukokuuksi tilanne pihamaalla on se, että pikkuvarpuset ja sinitiaiset ovat vallanneet omat linnunpönttönsä ja siellä käy kova pesänrakennus. Peipot, vihervarpuset ja varsinkin urpiais- ja järripeippokoiraat puolestaan koristavat pihamaata etsiessään talven jäljiltä lintulautojen alle tippuneita auringonkukansiemeniä.


1.5. (40)


Vapun juhlintaa jatkettiin vielä vapunpäivänäkin ja samalla lajilistalle tuli kerralla viisi uutta lajia: valkoviklo, niittykirvinen, kiuru, metsäkirvinen ja selkälokki.


2.5. (43)


Ja lajilista sen kun pitenee, kun ensimmäiset hyönteissyöjälinnut ehtivät tänne asti: pihamaalla hyönteisiä etsiskeli aamulla kaksi kirjosieppoa ja leppälintukoiras. Sinisorsakin lensi yli talon.


10.5. (45)


Onnistuin näkemään kevään ensimmäisen tervapääskyn ja illalla lehtokurppa kiersi omaa reviirilentoaan hämärissä.


12.5. (46)


Suomen yleisin lintu, pajulintu, saapui pihalle (vasta) tällä päivämäärällä.


15.5. (47)


Tänään puolestaan onnistuin saamaan lajilistalle isokuovin...


16.5. (51)


Olin aamulla puolentoista tunnin verran pihalla ihan tarkoituksella lintuja etsien ja se tuottikin neljä uutta lajia. Klo 5.38 talon yli koilliseen suuntasi yhden telkän ja neljän koskelon muodostama parvi. Vuoden 50. pihalintu puolestaan oli se puukiipijä, joka intoutui lauleskelemaan lähikuusikossa vain pari minuuttia myöhemmin. Ja tuntia myöhemmin suuntasi korkealla taivaalla koilliseen vielä kalatiira.


24.5. (53)


Nyt olikin hieman taukoa pihalinnustamisessa...mutta puutarhahommien ohessa näkyi kaksi uutta lajia, hernekerttu ja töyhtöhyyppä. Tervapääskyt ovat valloittaneet ilmatilan ja liitelevät lajityypillisesti kirkuen eestaas. Ja pikkuvarpusen poikaset ovat jo kuoriutuneet, pöntöstä kuuluu vimmainen piipitys! Siellä ei kauaa viivytelty lisääntymisen kanssa, siitä on vaivoin kuukausi kun laitoin pöntön tarjolle...


25.5. (54)


Haarapääsky liittyy tervapääskyjen joukkoon ja on keväälle uusi pihalintu...harmi kun omassa pihassa ei kuitenkaan pesi pääskyjä.


27.5. (55)


Tänään tuli puolestaan täydennystä petolintuvalikoimaan, kun varpushaukka liisi varis ja räkätit perässään piiloon kuusikkoon.


7.6. (56)


No nyt pikkuvarpusen poikaset ovat jättäneet jo pesän, pönttö on autio ja tyhjä...uudeksi lajiksi tänään kesäisesti lehtokerttu.


11.6. (57)


Ja tällä kertaa lajilistaan tuli sepelkyyhkyn kokoinen pidennys. Nyt ovat sinitiaisen poikaset puolestaan alkaneet metelöidä pöntössään ja emot kantavat sinne apetta taukoamatta.


19.6. (57)


Nyt hiljeni sinitiaisten pönttö eli poikue lähti maailmalle. Ja hävisivät muuten aika tehokkaasti kuten pikkuvarpustenkin poikaset, ei ole niitä enää pihassa näkynyt.


27.6. (57)


Tänään oli sitten kirjosieppopoikueen aika hajaantua pihapuskiin ruokaa kerjäämään. Lienevätkö sitten oman pihan pöntöstä vai naapurista, en tiedä, mutta hyvä että syövät noita hyttysiä vähemmälle.


2.7. (57)


Laitoin jo varhain keväällä pihalle, vanhan kaivon kannelle, laakean astian täynnä vettä. Tarkoitus oli, että matala astia toimisi lintujen juoma- ja kylpyaltaana, lähistöllä kun ei oikein ole vastaavia luontaisia lätäköitä tms.


Tähän mennessä en ollut nähnyt ainoatakaan lintua altaalla eikä kokeilu vaikuttanut kovin onnistuneelta, mutta tänään se sit viimein tapahtui: punarinta ilmestyi altaalle ja peseytyi siinä perusteellisesti. Hassua että se valitsi juuri tällaisen päivän, kun muutenkin aamupäivän satoi vettä ravakasti.


Tällaisten pikkulintujen juoma- ja peseytymisaltaiden ei muuten tarvitse välttämättä olla sellaisia juhlallisia (tai mauttomia) korkeita allasviritelmiä, joita useissa puutarha- ja sisustusmyymälöissä näkee. Altaaksi riittää hyvin laakea, matala (2-5 cm) astia, jonka voi laittaa joko jonnekin hieman ympäristöä korkeammalle tai sitten upottaa sitä hieman maan sisään niin, että altaan reuna on maanpinnan tasolla. Kun astiassa jaksaa pitää raikasta vettä kesähelteilläkin, niitä voivat käyttää muutkin janoiset luontokappaleet kuin linnut, varsinkin jos vaihtoehtoisia juomapaikkoja ei juuri ole. Tärkeää on, ettei astia ole liian syvä ja että vesi vaihdetaan ja altaan hygieniasta huolehditaan säännöllisesti.


5.7. (57)


Keskikesän meininki on rauhallinen. Pesimälinnuista käpytikan pojat melskaavat lähimetsässä ja varpusella on poikaset naapurin räystään alla. Tervapääskyt pyörivät taivaalla. Sinne nousi tänään myös parinkymmenen nauru-ja kalalokin parvi pyydystelemään ilmassa lentäneitä hyönteisiä.


7.7. (57)


Uusi siivekäs, muttei kuitenkaan lintu, vaikka isokokoinen olikin: haapaperhonen teki pikavisiitin autotallin nurkalle iltapäivällä. Hienoa!
Hyönteisiä ja perhosia houkuttelevat pihalla mm. hieman jo hyytymässä olevat juhannusruusut, edelleen kukkivat tuoksuvatukat ja parhaillaan kukkivat pionit.


8.7. (57)


Odotettu lisäys nisäkäspuolelle: siili lyllersi naapurista meille hieman puolenyön jälkeen. Käpertyi palloksi kun osuin ensin pyörällä liian lähelle, mutta jatkoi siitä matkaansa aika pian kun väistin kauemmaksi. Pilkon pelloilla oli äänessä vielä 11 viitakerttusta, mikähän niitä laulattaa näin myöhään kesällä?


16.7. (58)


Viimeinkin yksi perinteisimmistä pihalinnuista näyttäytyi: harmaasieppo sirahteli pihalla. Tämä laji on ollut kummallisen näkymätön, vaikkei se toki muutenkaan värikkyydellään loista.


19.7. (58)


Ensimmäinen "syksyinen" pikkulintuparvi hyöri kuusien latvuksissa aamulla: pajulintuja, tali- ja sinitiaisia sekä muutama harmaasieppokin.


21.7. (59)


Jälleen uusi, jo pitkään odottamani perinteinen pihalintu ilmaantui näkökenttään: räystäspääsky. Mikähän laji rikkoo 60 lajin rajan?


27.7. (59)


Nukuin yön teltassa pihalla ja aamulla telttaan kantautui kuusitiaisen säe! Laji näyttäytyi pari kertaa talvella lintulaudalla, mutta sen jälkeen ei olekaan näkynyt.


29.7. (59)


Kirsikkapuun latvassa näkyi tänään jotain kuhinaa. Hetkeä myöhemmin sieltä pomppasi siivilleen närhi kantaen nokassaan kirsikkaa. Iltapäivän mittaan lintu teki useamman ryöstöretken kirsikkapuuhun ja kantoi sitten kirsikkansa lähikuusikon kätköihin. Närhi ei ole todellakaan tavallinen vieras tällä pihalla, mutta toivottavasti se jättää hieman kirsikoita myös meikäläiselle...


14.8. (60)


Tänään näkyi viimein se 60. pihalintu...mutta eipäs mennä asioiden edelle. Aamuherätys sujui nimittäin isokuovien tahdissa: kovaääninen kuoviparvi muutti talon yli aamulla niin kovaäänisesti kailottaen, että mekkala kuului makuuhuoneeseen asti.


Se uusi laji oli sitten töyhtötiainen, joka pyöri hetken aamupäivällä tontinreunan kuusissa. Mistä asti lie tullut kiertomatkoillaan, ei se todennäköisesti ihan lähellä tässä pesi..


Ja mitä niihin närhiin tulee,niin kirsikkapuu on nyt tyhjä. Ehdin tosin itsekin satoa korjaamaan,mutta tämänvuotinen sato on joka tapauksessa nyt mennyt parempiin suihin.


18.8. (61)


Aamulla huuteli jokin pikkulintu epäselvästi omenapuusta. Tai siis meinaan, ettei heti tullut mieleen, mistä linnusta on kyse. Kaivoin sitten ensin kiikarit ja sitten linnun esille, ja katso: tiltalttihan siellä mellasti. Tiltalttien syksyinen äänivalikoima on yllättävän laaja, meinaa joskus mennä määritys ihan puihin.


24.8. (63)


Päivällä meni monta tuntia nakellessa polttopuita liiteriin ja siinä ohessa näkyi kaksi uutta pihalajia: ensin meni pihan yli seitsemän kurjen parvi ja sitten hieman myöhemmin kuusi keltavästäräkkiä. Kurkiporukasta kuului myös nuor(t)en lintujen vinkuvaa ääntä. Ja viime lauantain tapaan tiltalttikin pistäytyi pihassa vinkumassa.


27.8. (64)


"Tsik", sanoi aamulla pihan yli lentänyt sirkku ja siitäpä tuli uusi pihapinna. Eli pohjan-, kulta-tai pikkusirkku, todennäköisimmin tietysti ensinmainittu, niitä kun ei keskenään lentoäänestä erota. Mukava havainto, saisi tänne pitemmäksikin aikaa laskeutua. 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal