Bookmark and Share
 
   
 

Kallavesi hyötykäyttöön! (2004)

Oheinen kirjoitukseni maakuntien kehittämishankkeista, niiden rakennusvaikutusten loputtomista hyödyistä ja mannan satamisesta taivaalta julkaistiin Savon Sanomissa noin vuonna 2004. Lisään sen tänne vasta nyt, koska se tuli eilenilalla vahingossa vastaan papereita plärätessä. Otsikkona tosin tuolloin oli toimituksen lyhentämä "Savoa hyötykäyttöön!", mutta jutun sisältö oli sama. Virikkeen kirjoitelmaan antoivat tuolloin julkisuudessa olleet suunnitelmat Nilsiän Tahkon tekomäestä ja Suonenjoelta Leppävirralle rakennettavasta (huviveneily)kanavasta.


Kallavesi hyötykäyttöön!


Kun Savossa parhaillaan suunnitellaan kaikenlaisia suuria rakennushankkeita tekomäkineen ja kanavineen, tulisi maakunnan päättäjien ottaa mielestäni vakavaan harkintaan myös Kallaveden täyttäminen sepelillä.


Tällä massiivisella ympäristöhankkeella voitaisiin helpottaa Kuopion asuntorakentamispaineita, parantaa maakunnan työllisyyttä ja hyvinvointia sekä kasvattaa koko maakunnan tunnettavuutta valtakunnallisesti. Myös tieyhteyksien parantaminen niin Kallansiltojen kohdalla kuin Joensuunkin suuntaan olisi helpompaa ja halvempaa ilman isojen siltojen rakentelua.


Tarvittavat maa-ainekset voitaisiin ottaa vaikkapa Nilsiän Kinahminmäestä. Tällöin Siilinjärven Kemiralta rautateitse Nilsiän Tahkomäkeen kulkevia jätehiekkavaunuja ei tarvitsisi ajattaa tyhjinä takaisin, vaan paluumatkalla niihin voitaisiin kipata täysi kuorma soraa Kinahmin kohdalla. Mikäpä olisi parempaa säästöä!


Aivan koko Kallavettä ei tietenkään voitaisi täyttää. Etelässä sorakenttä voitaisiin rajata vaikkapa Rajamäen kanavan kohdalle, koska eihän sorassa voi edes etelän turisti seilata. Laivaliikenteelle tulisi tietysti jättää riittävät väylät muuallekin. Pohjoisessa riittäisi varmaan sepelin ulottaminen suunnilleen Kallansiltojen kohdalle, sikäli kun maaninkalaiset eivät välttämättä haluaisi osaansa tästä hankkeesta.


Tämä maakunnallisesti merkittävän rakennushankkeen voitaisiin myös olettaa etenevän nopeassa tahdissa: Kallavedessä ei tiettävästi elä liito-oravia, eikä laji ole vesieläin! Hankkeella olisi epäilemättä muitakin vaikutuksia, mutta tuskin sellaisia, joita nykytekniikalla ei voitaisi ratkaista.


Harri Hölttä
Joensuu

 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal