Bookmark and Share
 
   
 

Kaakkureita kyttäämässä 24.9.-11.10.2011

Vietän tänä syksynä pari viikkoa Eestissä, Haapsalun edustalla olevalla Vormsin saarella. Tarkoituksena on seurata etenkin hanhien ja vesilintujen syysmuuttoa. Seuraavassa on kerrottu lyhyesti tärkeimmät havainnot päivittäin.


Lauantai 24.9.


Aamupäivän vietin Borrbyn rannassa laskien länteenpäin muuttavia hanhia ja vesilintuja. Lajivalikoima oli perinteiseen tapaan monipuolinen mutta määrät olivat maltillisia. Luoteistuulessakin lintu kuitenkin liikkuu tällä puolella Suomenlahtea.


Aamupäivän aikana muutti mm. 964 sepelhanhea (Bra ber), 1900 haapanaa (Ana pen) ja 247 jouhisorsaa (Ana acu). Alleja (Cla hye) muutti vasta 15 lintua ja valkoposkihanhiakin (Bra leu) vain 68 lintua. Täällä syksyllä harvalukuisia Anser-hanhia näkyi peräti yhden metsähanhen (Ans fab) verran. Petolintuja näkyi seitsemän lajia, joista mainittakoon nuori, vesilintujen perässä länteen viilettänyt muuttohaukka (Fal per). Muita havaittuja lajeja olivat mm. mustakurkku-uikku (Pod aur), punakuiri (Lim lap), valkoviklo (Tri neb) ja lapintiira (Ste aea). Pikkulinnuista mainittakoon Suuremöisan peltotien varrella päivystäneet 14 kivitaskua (Oen oen).


Sunnuntai 25.9.


Aamuhämärissä retkelle lähtiessä kuului heti kaksi varpuspöllöä (Gla pas). Muutonseurantapaikkana oli tänään "Kerslinniemi" (Kersli nina), mistä linnut menevät mukavan läheltä rantaviivaa seuratessaan. Sepelhanhia (Bra ber) ja haapanoita (Ana pen) meni suunnilleen saman verran kuin edellisenäkin päivänä (1012 ja 1946 yksilöä), mutta nyt joukossa oli myös lapasotkia (Ayt mar) 225 linnun verraten sekä eilen lähes kokonaan puuttuneita valkoposkihanhia (Bra leu) 2726 lintua. Muista lajeista mainittakoon kalatiira (Ste hir). Varsinkin heti auringon noustua oli hienoa katsella lähietäisyydeltä ruosteenpunaisten haapanoiden, tummien sepelhanhien ja lapasotkaparvien menoa auringon valaistessa lintuja punertaviksi.


Seuraavaksi käytiin tsekkaamassa läheinen Kjursgrunne, missä oli aiemmin syksyllä ollut paljon kahlaajia. Nytkin paikalta löytyi vielä mm. kaksi punakuiria (Lim lap) ja pulmussirri (Cal alb). Aiemmin syksyllä paikalla oli havaittu esimerkiksi 5.8. yhteensä 750 liroa (Tri gla), 210 suosirriä (Cal alp), 170 tylliä (Cha hia) ja 18 vesipääskyä (Pha lob) sekä 26.8. yhteensä 265 suorriä (Cal alp), 260 tylliä (Cha hia), 34 kuovisirriä (Cal fer) ja 8 jänkäsirriäistä (Lim fal) (Alpo Koukila/Elurikkus).


Maanantai 26.9.


Aamulla poljin takaisin Kjursgrunneen, sillä paikka on mainio myös muutonseurantapaikkana. Hanhimuutto oli nyt valkoposkihanhivaltaista (Bra leu), summaksi tuli noin 6600 hanhea. Sepelhanhia (Bra ber) meni 825, joiden joukossa oli yksi vaaleavatsainen hrota-alalajin edustaja. Haapanoita (Ana pen) muutti enää 202 yksilöä, tukkakoskeloita (Mer ser) sen sijaan edellisiä päiviä enemmän eli 303 lintua ja allit (Cla hye) alkoivat myös päästä vauhtiin: toissapäivänä 15 yksilöä, eilen 151 ja tänään 1367 muuttavaa. Paikallisista linnuista mainittakoon ristisorsa (Tad tad) ja isokuovi (Num arq). Illalla löytyi Borrbyn rannasta vielä valkoviklo (Tri neb) ja 32 härkälintua (Pod gri).


Viron parhaassa syysarktikapaikassa Pösaspeassa oli viikonloppuna voimakasta muuttoa, mm. vajaat 68 000 sepelhanhea ja 13 000 haapanaa (www.estbirding.ee). Näistä riitti Vormsiin vain rippeitä.


Tiistai 27.9.


Aamulla oli muutonseurannan sijaan tarkoitus etsiä yöllisen sadealueen saareen tiputtamia pikkulintuja, mutta eipä niitä aamulla herättyä juurikaan näkynyt. Saaren pohjoisrannalle tehty retki tuotti mm. vastatuuleen edelleen painelevia pieniä sepelhanhiparvia, valkoviklon (Tri neb) sekä hieman paikallisia vesilintuja ja lokkeja. Pikkulinnuista mainittakoon neljän kangaskiurun (Lul arb) parvi. Hanhi- ja vesilintumuuttoa oli hieman, mutta meno oli selvästi viime päiviä hiljaisempaa.


Palattuani Fällarnan kylään saaren keskiosiin retken jälkeen katselin pusikoissa liikkuvia pikkulintuja. Miten sattuu ääntelevien tiltalttien (Phy col) mukana hääri tällä kertaa myös parempi vihreä fyllari, nimittäin taigauunilintu (Phy ino)! Lintu näyttäytyi iltapäivän aikana kolmesti kadoten aina välillä noin tunnin ajaksi. Kolmannella kerralla lintu näyttäytyi jo erinomaisesti isossa vaahterassa.


Keskiviikko 28.9.


Hiljainen aamu Kjursgrunnella. Neljän tunnin aamuvakio tuotti esimerkiksi 69 muuttavaa kaakkuria (Gav ste), 119 merimetsoa (Pha car), 511 sepelhanhea (Bra ber), 227 allia (Cla hye) ja 86 tukkakoskeloa (Mer ser). Yksi punakuiri (Lim lap) oli edelleen paikallisena, nuori ristisorsa (Tad tad) suuntasi kohti Hiidenmaata ja nuori muuttohaukka (Fal per) kävi kertaalleen hätistelemässä niemen sorsia ja lokkeja lentoon. Mutta muutapa raportoitavaa ei sitten juuri olekaan.
Torstai 29.9.


Aamu alkoi mukavasti: ensin huusi varpuspöllö (Gla pas) aamuhämärissä ja sitten hieman ennen auringon nousua kaksi muuttohaukkaa (Fal per) näyttäytyi pyöräillessäni saaren pohjoisrannalle. Päivä oli kaunis ja tyyni, eikä muuttoa ollut juurikaan, mutta mikäs tuossa oli hyvässä säässä lintuja ihmetellessä. Syksyn ensimmäiset laulujoutsenet (Cyg cyg) olivat liikenteessä, hanhia liikkui noin 1500, merisorsia myös hieman ja kaksi sinisuohaukkaa (Cir cya) saapui mereltä saareen. Yksi nuori muuttohaukka (Fal per) kävi pyydystämässä naurulokin ja söi ja sulatteli sitä rantakivellä yli tunnin kaiken kansan ihmeteltävänä. Härkälintuja (Pod gri) oli paikallisina 57 yksilöä. Iltapäivällä alkoi sataa, joten suksin matkoihini. Isolepinkäisiä (Lan exc) oli saarella ainakin 4-5 ja pähkinähakkeja (Nuc car) rääkyi myös monessa metsänreunassa. Kivitaskut (Oen oen) ja pensastaskut (Sax rub) sen sijaan ovat kadonneet tyystin.


Perjantai 30.9.


Eiliseen tapaan voisi aloittaa, että kaunis aamu ja varpuspöllöllä (Gla pas) aloitettiin...Paitsi että tänään oli lämpimämpää kuin eilen ja muuttoa eilistäkin selvästi vähemmän, viikon pohjanoteeraus.


Kjursgrunnelta nähdyistä lajeista mainittakoon kuitenkin muutolta löytyneet kalatiira (Ste hir), kaksi kala-/lapintiiraa (Ste hir/aea), kaksi hienoa merikihua (Ste cus) sekä yksi määrittämätön kihu (Sterco sp.). Pienemmistä linnuista täytyy mainita yhteensä 523 tiaista (Parus spp), lähinnä talitiaisia, jotka kävivät kääntymässä niemessä ennen matkaansa Hiidenmaalle tai takaisin turvallisempien lähikatajikkojen suojiin... Paikallisina oli edelleen mm. punakuiri (Lim lap), suokukko (Phi pug), sata suosirriä (Cal alp) ja muuttohaukkakin (Fal per) kävi aamiaista etsimässä, tuloksetta.


Aamuretkeltä palatessa löytyi ensin kaksi mustaleppälintua (Pho och) Kerrsletin ison navettakompleksin katoilta ja takaisin Fellernaan päästyäni jälleen taigauunilintu (Phy ino) - liekö sitten sama kuin tiistainen yksilö, tiedä häntä. Eikä olisi löytynyt tätäkään, jollei se olisi saanut yli-innokasta ääntelykohtausta.


Huomiselle luvataan pohjoistuulia, mikä tuonee lintuja - hyvä niin!


Lauantai 1.10.


Aamu oli tosiaan pohjoistuulinen ja kirkas. Lintuja liikkui heti aamusta alkaen, lajivalikoima hieman päivän mittaan vaihdellen. Muuttohaukka (Fal per) kävi kääntymässä niemellä heti aamusta ja toistasataa sepelhanhea (Bra ber) laidunsi edelleen paikallisena Kjursgrunnen rantavedessä. Niiden kotoisa protpotus kaikui koko päivän taustalla. Lokakuunpinnoiksi tuli mm. paikalla edelleen olleet punakuiri (Lim lap) ja suokukko (Phi pug).


Hanhia (Branta) muutti tänään vajaat 26 000 lintua. Valtaosa linnuista, esimerkiksi kaikki sepelhanhet, muuttivat Vormsin pohjoispuolelta, varsin kaukaa merellä. Toinen, heikompi muuttovirta kulki Vormsin päältä, mutta nekin jäivät varsin kaukaisiksi Kjursgrunnelta katsottuna. Määritettyjä sepelhanhia (Bra ber) oli 3830 ja valkoposkia (Bra leu) 7 100.


Päivän hienoin ilmiö omasta objektiivisesta näkökulmastani oli kuitenkin pikkulokkien (Lar min) muutto. Iltapäivällä, lähinnä klo 15-17 välillä, muutti kaukana merellä yhteensä 292 pikkulokkia, ja niiden ohessa seitsemän kihua (Ste cus/sp.). Sunnuntaina pikkulokkeja oli Tiiran mukaan muuttanut paljon Suomenalahden pohjoisrannalla (esim. Porkkalassa), eli etelä-lounaistuuli lienee painanut ne sunnuntaina toiselle puolelle lahtea.


Vesilintujakin muutti päivän mittaan muutamia tuhansia ja kuikkalintuja 250. Muista havaituista lajeista mainittakoon syksyn ensimmäinen piekana (But lag), pari selkälokkia (Lar fus), 330 tiaista (Parus spp.) ja lokkeja oli tuulisen päivän johdosta liikkeellä myös. Aura Koivisto ja Alpo Koukila kävivät onneksi myös pitämässä hanhiparvia järjestyksessä.


Sunnuntai 2.10.


Aamu oli kylmä (+2 aamulla), tyyni ja kaunis. Kjursgrunneen saavuttuani perinteinen sepelhanhitokka toivotti minut tervetulleeksi. Paikallisten lintujen joukosta löytyi myös kolme meriharakkaa (Hae ost), jotka olivat yön aikana ilmaantuneet nukkumaan rantakivelle. Muuttohaukkaa ei enää tänään näkynyt, mutta sorsien ja lokkien häirintätehtäviä hoiti sen puolesta nuori kanahaukka (Acc gen).


Kylmän yön myötä oli selvästi menty askel kohti talvea. Suosirrejä (Cal alp) oli rannoilla enää kymmenkunta, tiltaltteja (Phy col) enää yksi. Vesilinnuista aiemmin passiiviset telkät (Buc cla) näyttivät huomanneen talven lähenemisen, samoin tukkakoskelot (Mer ser) sekä tukkasotkat (Ayt ful); joita muutti aiemmin kuin yhtenäkään muuna aamuna. Syksyn ensimmäinen uivelo (Mer alb) oli myös saapunut ja yksinäinen riskilä (Cep gry) uiskenteli myös meressä - ruokkilintuhavainnot täällä "sisäsaaristossa" ovat harvassa.


Paikallisena olleiden kolmen meriharakan (Hae ost) ohella etelään pinkoi yllättäen myös yhdentoista meriharakan parvi. Kun kolmen paikallisen, aamu-unisen harakan porukka huomasi muuttajat, heräsi hätäännys. Me myös. Lajityypilliseen tapaan kovaäänisesti kiikittäen linnut lähtivät lajitoveriensa perään. "Odottakaa, odottakaa!" Pari tuntia myöhemmin samaan suuntaan huitoi myös kahdeksan tundrakurmitsaa (Plu squ).


Jottei nyt menisi aivan talvisääennustukseksi tämä kirjoitus, niin mainittakoon että Kerrsletin navetoilla oli edelleen viisi haarapääskyä (Hir rus) sekä mustaleppälintu (Pho och). Ja säästä riippumatta (?) silkkiuikkuja (Pod cri) tuntuu myös olevan liikenteessä: aamulla niitä oli Kjursgrunnen niemellä paikallisena 50 ja illalla Borrbyssä 80.


Maanantai 3.10.


Epäilevin mielin suuntasin aamuun harmaaseen: lounaistuulta, utua, tihkua, +14. Mikä lintu tässä kelissa liikkuu? Noh, eilen manaamastani talvesta ei ainakaan ollut tietoakaan.


Ihan tyhjän meren tuijottamiseksi päivä ei onneksi mennyt, liikkeellä oli vastatuulesta huolimatta hieman alleja, kaakkureita ja esimerkkikappaleita muistakin merenelävistä. Mutta ei mitään suurempia juhlan aiheita kuitenkaan. Epäilen kuitenkin, että hauskempaa minulla oli passipaikallani kuin niillä suuren neuvostovaltion toisista ääristä tänne raahatuilla sotamiehillä, jotka menneinä vuosikymmeninä vahtivat säästä riippumatta ettei kukaan poistu saarelta ilman lupaa - tai ettei mikään vihamielinen kansakunta tee invaasiota mereltä päin. Seurasin muuttoa nimittäin vanhassa, rapistuneessa neuvostoarmeijan jäljiltä olevassa rakennuksessa. Ihan hyvän suojan se sateelta ja tuulelta antoikin.


Loppupäivän ohjelma meni hieman uusiksi matkasta unohtuneen puhelimen takia, mutta tulipahan tutustuttua jalkapatikassa saaren metsiinkin. Ja loppuillan havainnoista mainittakoon vielä a1800 telkkää (Buc cla) yhdessä parvessa saaren eteläpuolisilla vesillä. Loppuviikoksi luvataan etelän ja lännen puoleisia tuulia, eli mitään suurempia arktisia muuttorynnistyksiä ei näyttäisi olevan luvassa ihan lähiaikoina.


Tiistai 4.10.


Onneksi on alli! Tai edes se mitä allikannoista on jäljellä. Muuten olisi nimittäin ollut aika hiljaista aamupäivällä muuttoa seuratessa. Heti aamusta tuntui siltä, ettei tänään näy yhtikäs mitään, mutta sitten 20-80 allin parvia alkoi lentää merellä kohti lounasta. Yhteissummaksi tuli noin 2600. Eestin lokakuisessa mittakaavassa sekään ei ole paljon, mutta alkuasetelmät huomioiden se on tyhjää parempi. Kokonaisuutena linnusto on köyhtynyt syysmuuton etenemisen myötä hurjaa vauhtia viime viikosta. Aamupäivältä pitää raportoida vielä yksi rikkoutunut polkupyörä, loppupäivältä ei olekaan sitten kummempaa raportoitavaa.


Keskiviikko 5.10.


Aamulla oli kohtalainen länsipuhuri ja saaren länsirannalla Saxbyssä hienot rantatyrskyt. Vaikkei vastatuuli tietenkään paras mahdollinen muuttosää ole, jostain syystä matkaan kohti etelää oli lähtenyt mm. 720 haapanaa (Ana pen), yksi tiira (Ste hir/aea), kaksi meriharakkaa (Hae ost), kihu (Sterco sp.), ampuhaukkakoiras (Fal col) ja matkasipa aallokossa kuuden västäräkin (Mot alb) parvikin tyrskyjen välissä. Päivässä oli muutenkin odotuksen tuntua: milloin tahansa saattoi jonkun aallon takaa ilmestyä myrskylintu tai kuningashaahka, kun merelle kaukoputkella tähysti...mitä ei kuitenkaan tapahunut.


Torstai 6.10.


Tänään oli välipäivä muutonseurannasta, meinaan tuli vettä ja tuulta lounaasta turhan isoina annoksina. Sen sijaan saaren pohjoisrannoilla kävin kiertelemässä sateesta huolimatta. Austurgrunnen niemeltä löytyi mm. tylli (Cha hia), kapustarinta (Plu apr), kaksi meriharakkaa (Hae ost), kaksi tundrakurmitsaa (Plu squ) sekä kolme suosirriä (Cal alp). Huomenna on vielä samantyyppinen säätila, mutta viikonlopuksi pitäisi tulla taas tämänsyksyiseen tapaan parempi lintusää.


Perjantai 7.10.


Tältä päivältä ei tulekaan pitkää raporttia: oli näes kovaa SW-W-tuulta ja muutto edelleen seis. Aamun parjhaat lajit olivat kaksi tundrakurmitsaa (Plu squ) ja kaksi pikkujoutsenta (Cyg col). Mutta huomenna pitäisi jo tuulten kääntyä pohjoisemmaksi, ehkäpä sitten on lintua liikenteessä?


Lauantai 8.10.


Päivä oli aavistuksen tasapaksu...mutta siinä oli kyllä kolme selkeää huippukohtaa. Ensimmäisenä heti aamulla näkyi auton valoissa ruisrääkkä (Cre cre)! Lintu käveli kaikessa rauhassa rantatietä pitkin auton edessä ilman mitään kiirettä ja sitä pääsi katselemaan erinomaisesti. Seuraava tavallisuudesta poikkeva tapaus oli viiden maissa illalla muuttanut myöhäinen isokuovi (Num arq). Ja tästä tahti vain parani, sillä vain kymmenen minuuttia myöhemmin muutti noin 150 valkoposkihanhen parvessa valkoisen muodon lumihanhi (Ans cae)! Parvi ei valitettavasti mennyt ihan päältä, mutta onneksi lintu oli varsin helppo huomata valkoposkien joukosta.


Paikallisista linnuista mainittakoon tukkakoskeloiden (Mer ser) kerääntymisajot, sillä niitä pyöri rantavesissä aikaisempia päiviä enemmän. Parhaimmillaan Serraanojen perheeseen oli liittynyt noin 400 koskeloa. Mukana menossa oli myös yksi uivelo (Mer alb). Saman kalaparven liepeillä näyttäytyi pariin otteeseen myös hylje tai hylkeitä, joista ensimmäinen vaikutti norpalta.


Erilaisia vesilintujen sekaparvia on näkynyt paljon, niin tänäänkin. Esimerkkeinä mainittakoon kolmen kuikan seurueeseen liittynyt haapana, kolmen haahkakoiraan seurassa matkannut tavi sekä kolmen lapasotkan ja härkälinnun yhteenliittymä. Tällaiset parvet pitävät aina mielen virkeänä, kun yhdenkään yli yhden yksilön kokoisen parven ei voi automaattisesti olettaa sisältävän vain yhden vesilintulajin edustajia.


Ja muista tapahtumista mainittakoon vielä Hiidenmaalta tullut ukkossadepilvi, joka sai meikäläisen hetkeksi maastoutumaan hieman lähemmäksi maankamaraa - olin nimittäin turhan tehokas ukkosenjohdatin ollessani korkeimmalla kohdalla monen neliökilometrin maa-alueella saaren luoteisnurkassa, merialueesta puhumattakaan. Tuulet kääntyivät tänään lännestä pohjoiseen ja sää kirkastui, joten huomiseksi onkin luvassa muuttajille hyvää myötätuulta.


Sunnuntai 9.10.


Kjursgrunnen aamuvuoro oli mukavan heikkotuulinen ja lintujakin oli liikenteessä puolillepäivin asti. Pääosassa olivat allit (Cla hye) ja valkoposkihanhet (Bra leu) ja aamupäivällä meni kohtalaisesti myös merimetsoja (Pha car).


Iltapäivällä tuuli (ja lintujen muutto samalla) tyyntyi kokonaan pariksi tunniksi, ja oli suorastaan kesäisen lämmintä, vain grilli ja koppa virvokkeita puuttui. Toisaalta iltapäivälle osuivat parhaat havainnotkin, sillä tyynestä merestä kellumasta löytyi kaksi mustakurkku-uikkua (Pod aur) ja kaukana horisontissa muutti yksi lajilleen määrittämättä jäänyt kihu (Sterco sp.). Kokonaisuutena iltapäivä oli kuitenkin selvästi aamupäivää hiljaisempi.


Päivän kokonaissummista mainittakoon noin 4000 allia (Cla hye), 4800 valkoposkihanhea (Bra leu) sekä 247 merimetsoa (Pha car), joista jälkimmäinen on reissun paras päiväsumma. Allit ja valkoposketkin paransivat selvästi eilisestä, jolloin niiden muutto oli selvästi vasta aluillaan.


Maanantai 10.10.


Reissu alkaa jo vedellä viimeisiään...Tälle päivälle luvattiin taas kovan etelätuulen ja sateen virvoittavaa yhdistelmää, joten parin pitkän retkipäivän jälkeen jätin aamuherätyksen väliin. Mutta eipähän tuo ennusteen peijakas pitänyt vallan laisinkaan paikkaansa, tuuli kyllä, mutta sadetta ei juuri tullut. Iltapäivällä kävin vielä tältä erää viimeisellä käynnillä Austurgrunnella, missä oli vielä viisi pikkujoutsenta (Cyg col), neljä tundrakurmitsaa (Plu squ) ja suosirri (Cal alp). 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal