Bookmark and Share
 
   
 

Kuikanpojat Eestissä

Seitsemän hengen kokoinen joukkio P-Savon lintumiehiä teki kevätretken Eestiin 5.-8.5.2011. Seuraavassa lyhyt retkikertomus....


Matkaan lähdettiin siis torstaina 5.5. Helsingin Länsisatamasta startanneella EckeröLinen Nordlandialla. Meri oli harvinaisen tyyni, joten alkumatkasta nähtiin jopa 1+2+2 ruokkia meressä kellumassa. Muista lajeista mainittakoon maahan saapunut nuolihaukka sekä kolme pikkulokkia. Vesilintumuuttoakin oli meneillään, mikä vaikutti lupaavalta. Tallinnan päässä ei laivalta käsin enää erikoisempaa näkynyt.


Sitten seikkailtiin ulos satamasta ja Tallinnan keskustasta...kiertoteitse, mutta kuitenkin. Matkalla kohti Virtsua näkyivät perinteiseen tyyliin ensimmäiset kattohaikarat. Ellamaan kohdalla toisen auton porukka pysähtyi tsekkaamaan merikotkaa, ja toinen auto pysähtyi heitä odottelemaan - ja kun autot olivat taas yhdessä ja oltiin lähdössä jatkamaan matkaa, löytyi länsitaivaalta roikkusiipinen kotka... Vekkuli siivekäs lensi mukavasti ohitsemme esitellen itseään hyvin, ja oli määritettävissä pikkukiljukotkaksi. Hyvin alkoi tämä reissu!


Sitten jatkettiin Lihulan suuntaan ja kauppareissun jälkeen käytiin tsekkaamassa Keemun torni Matsalussa. Iltapäivän väreily haittasi silminnähden lintujen löytämistä, mutta Anser-hanhia oli ainakin kohtalaisen paljon valkoposkiin verrattuna. Sitten vierailtiin vielä Tuhussa suonreunassa, mistä löytyikin mm. kaksi niittysuohaukkaa, kuusenlatvasta soidintava mustapyrstökuiri sekä maakotkakin, ja sen jälkeen suksittiin majapaikkaan yöksi.


Perjantaiaamuna oli kuuraa maassa...Mutta siitä huolimatta suunnattiin heti aamutuimaan Puhdunniemelle. Satakieli karjahteli matkalla yöpakkasesta huolimatta. Puhdussa oli liikkeellä vesiäisten lisäksi etenkin valkoposkihanhia, joita saapui säännöllisessä tahdissa Saarenmaan suunnasta. Riutta- ja pikkutiiroja oli muutamia paikallisena, yksi merikihu muutti, nokkavarpusia ja nakkeleita oli metsän puolella. Aamu oli komean aurinkoinen ja lämpenikin nopeasti.


Seuraavaksi suunnattiin sitten Matsalunlahden pohjoisrannalle Haeskaan. Haeskan tornista oli taas hyvä valikoima erilaisia vesieläimiä nähtävillä, niin hanhia, sorsia, joutsenia kuin kahlaajiakin. Hämmentävin ohjelmanumero oli kuitenkin se, kun muuttohaukka yritti saalistaa harjalinnun! Onnekkaimpien silminnäkijöiden mukaan se kävi kääntymässä vain parin metrin päässä korkealla taivaalla läpsytelleestä upupasta, mutta jätti sitten kuitenkin jostain syystä aterian väliin ja suuntasi istumaan keskelle lahtea isolle kivelle.


Loppupäivän ohjelma olikin sitten sekalaisempaa: tutustuminen Lihulan Lukoilin ruokalistaan, lähialueretki Nehatussa lintujen perässä ilman päätähuimaavia tuloksia sekä iltasauna.


Lauantain ohjelmassa ei ollut Tornien taistoa, vaikka lajeja kokeilumielessä laskettiinkin. Aamulla käytiin ensin Virtsussa toteamassa arktikan olevan nollassa, ja suunnattiin sieltä Keemuun Matsalun etelärannalle. Keemua lähestyttäessä pelloilta löytyi tuhatmäärin lepäileviä valkoposkihanhiparvia...joista etsittiin innokkaasti myös sitä punakaulaista hanhea. Aikaa kuluikin mukavasti hanhiparvia ihmetellessä ja kuvatessa, nähtävillä kun oli arviolta 32 000 valkoposkea! Vähitellen päästiin myös Keemun tornille asti, ja siellä vastassa oli viimein etsitty punakaulahanhikin. Yllättävän vaikea se on isosta parvesta huomata, vaikka punakka onkin. Ohi hujahti myös yksi muuttohaukka ja kartanorakennuksen katolla lauloi mustaleppälintu.


Tämän jälkeen vuorossa oli vielä paluu edelliseen majapaikkaan, ansaitut päiväunet, pakkaaminen ja siirtyminen viimeiseksi yöksi mökkimajoitukseen Pullapäähän Haapsalun lähelle. Matkalla huomattiin autosta jälleen roikkusiipinen kotka, mutta tällä kertaa määritys ei edennyt lajitasolle asti, kun otus ei ollut oikein yhteistyöhaluinen. Mutta kiljukotkalaji siis kuitenkin.


Pullapäässä käytiin pikaisesti asettumassa taloiksi, mutta sitten suunnattiin Haapsaluun. Myöhäisen lounaan jälkeen käytiin ensin kaupungin rannassa olevassa lintutornissa, ja suunnattiin vielä illan päätteeksi vanhalle jätevedenpuhdistamolle. Puhdistamolle päästyä alkoi ensin laulaa ruokosirkkalintu, sitten toinenkin, ja toisesta puhdistamoaltaasta löytyi kummallinen sorsa, joka lienee jonkinlainen Aix-sorsan ja Anas-sorsan risteymä. Todella kummallisen näköinen vekotin! Ruokosirkkelikuoroon liittyi vielä kolmaskin lintu, joita säestivät luhtakanat ja yksinäinen liejukana.


Sunnuntaista ei sitten paljoa olekaan kerrottavaa. Aamumuutto oli maltillisen olematonta, ja aurinkoinen, tyyni päivä lämpeni nopeasti. Matkalla Tallinnaan saatiin reissunpinnoiksi vielä piekana ja närhi. Laivalta ei nähty enää oikein mitään. Savon puolella onnistuttiin vielä lievän etsiskelyn jälkeen löytämään Varkauden Ruokojärven lintutorni, missä huuteli kaulushaikara, mutta siinäpä se sitten olikin reissu paketissa. Lajeja tuli Eestinmaan puolelta yhteensä 145.

 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal