Bookmark and Share
 
   
 

Suuntana Nötö

Kun Saaristomeren Jurmo ja Utö ovat jo tulleet tutuiksi, mitä seuraavaksi? Noh, aina voi hypätä laivasta matkalla hieman aikaisemmin ja vierailla Nötössä. Seuraavassa on muutamia retkivinkkejä sinne pääsiäisenä 2011 (21.-25.4.) tehdyn retken perusteella.


Nötö on suurehko, metsäinen ja kallioinen sisäsaaristossa sijaitseva saari. Vaikka Nötö ei olekaan samantyyppinen lintusaari kuin Jurmo ja Utö, on Nötössäkin kaikenlaista nähtävää. Lintumielessä lupaavan näköinen saaren niitty- ja kyläalue on kooltaan suurempi kuin esimerkiksi Jurmossa, ja erilaisia pusikoita ja pikkulinnuille sopivia pellonreunapuskia on runsaasti. Niityille ja pelloille näkee hyvin niiden reunoja pitkin kulkevilta teiltä.


Olimme majoittuneena Backaron majatalossa, minkä pihalta aukeaa hyvä maisema kylän niitylle ja majatalon toisessa kerroksessa on myös hyvin lintujen tarkkailuun soveltuva terassiparveke.


Staijaamiseen erinomaisesti soveltuvia maisemakallioita on ainakin saaren länsirannalla Långnäs krokenin ja Lenholmin välissä ja itärannallakin hyvät näkymät aukeavat esimerkiksi Fegnäsin laiturilta. Staijauksen tuloksellisuudesta en sitten osaakaan sanoa mitään, mutta ainakin mustakurkku-uikut tuntuvat suosivat saaren länsipuolisia vesiä, sillä niitä löytyi sieltä parhaimmillaan 23 yksilön verran. Kahlaajarantoja tai matalikoita saaressa ei kuitenkaan ole.


Retken parhaat lintuhavainnot olivat kylällä yhtenä päivänä paikallisena ollut sepelrastaskoiras, kolmena päivänä havaitut nokkavarpuset sekä varsin aikainen käenpiika, joka piti reviiriä kylällä. Ensimmäisen retkipäivänä sateet olivat tiputtaneet saareen mukavasti rastaita, joista yleisin oli laulurastas: niitä arvioin olevan noin 180 yksilöä pitkin peltoja.


Suurin osa saaresta on kallioisten, vanhojen männiköiden peitossa. Saaren metsäisyydestä johtuen saarella esiintyy myös ulompana saaristossa pesijöinä harvalukuisia metsälintuja, kuten teeri, palokärki, puukiipijä ja töyhtötiainen.


Tiivistäen: Nötö soveltuu myös hyvin linturetkikohteeksi, varsinkin jos ei aio retkeillä hampaat irvessä. Kylä ja sen niityt ovat erittäin lupaavan näköisiä, ja Backarosta löytyy mukava majapaikkakin retken ajaksi. Yhteysalus Eivor liikennöi Pärnäisistä 0-2 kertaa päivässä hintaan nolla euroa. Suosittelen! 
 

Galleriat

 

Harri Hölttä


 
 

© 2011 Harri Hölttä | Toteutus Suomimedia Oy | Virtalähteenä Drupal